Avicularia diversipes
Avicularia diversipes
Ceratogyrus darlingi
Ceratogyrus darlingi
Poecilotheria subfusca
Poecilotheria subfusca
Lyrognathus crotalus
Lyrognathus crotalus
Megaphobema mesomelas
Megaphobema mesomelas

Ceratogyrus marshalli

Rodzaje ptaszników [67]
Acanthoscurria
Anoploscelus
Aphonopelma
Augacephalus
Avicularia
Bonnetina
Brachypelma
Ceratogyrus
Chaetopelma
Chilobrachys
Chromatopelma
Citharacanthus
Coremiocnemis
Crassicrus
Cyclosternum
Cyriocosmus
Cyriopagopus
Cyrtopholis
Encyocratella
Ephebopus
Euathlus
Eucratoscelus
Eupalaestrus
Grammostola
Hapalopus
Haploclastus
Haplopelma
Harpactira
Heteroscodra
Heterothele
Holothele
Hysterocrates
Idiothele
Iridopelma
Lampropelma
Lasiodora
Lasiodorides
Lyrognathus
Maraca
Megaphobema
Metriopelma
Monocentropus
Nhandu
Ornithoctonus
Pamphobeteus
Paraphysa
Pelinobius
Phlogiellus
Phoneyusa
Phormictopus
Plesiopelma
Poecilotheria
Proshapalopus
Pterinochilus
Reversopelma
Selenobrachys
Selenocosmia
Selenotypus
Psalmopoeus
Sericopelma
Stromatopelma
Tapinauchenius
Theraphosa
Thrixopelma
Vitalius
Sphaerobothria
Xenesthis
Polecany dla początkujących
UWAGA KATALOG W BUDOWIE! INFORMACJE ZAWARTE W TABELACH MOGĄ BYĆ JESZCZE NIE POPRAWNE. ZDJĘCIA SĄ AKTUALNE.!!!!!!
Odkrywca: Pocock Rok: 1897 Nie wymaga rejestracji
  Ceratogyrus marshalli  - samica 3.5cm DC
Fot. 1 Ceratogyrus marshalli - samica 3.5cm DC
  Ceratogyrus marshalli  - samica 3.5cm DC
Fot. 2 Ceratogyrus marshalli - samica 3.5cm DC
  Ceratogyrus marshalli  - samica 3.5cm DC
Fot. 3 Ceratogyrus marshalli - samica 3.5cm DC
  Ceratogyrus marshalli  - podrostek L4
Fot. 4 Ceratogyrus marshalli - podrostek L4
  Ceratogyrus marshalli  - maluch L2
Fot. 5 Ceratogyrus marshalli - maluch L2
  Ceratogyrus marshalli  - spermateka samicy
Fot. 6 Ceratogyrus marshalli - spermateka samicy
  Ceratogyrus marshalli  - spermateka samicy
Fot. 7 Ceratogyrus marshalli - spermateka samicy


Ceratogyrus marshalli
Pozostałe [3] Ceratogyrus darlingi Ceratogyrus marshalli Ceratogyrus sanderi

Nazwa łacińska:

Ceratogyrus marshalli

Nazwa angielska:

Straight Horned Baboon

Synonimy:

-

Występowanie:

Mozambik i okolice

Wygląd:

W ubarwieniu dominuje kolor szary taki też jest odwłok, pokrywają go czarne oraz brązowe cętki. Karapaks na środku posiada bardzo charakterystyczny dla tego gatunku wyrostek tzw. Róg (skierowany do góry) od którego promieniście odchodzą na przemian czarne i szare pasma. Odnóża masywne. Uda czarne lub ciemnoszare, dalsze człony odnózy jaśniejsze. Jak u innych Ceratogyrus występuje wokół oczu charakterystyczne czarne znamię w kształcie litery "U".

Biotop:

Suche lasy i sawanny

Wielkość samca:

3.5 - 5cm DC

Wielkość samicy:

około 6cm DC

Długość życia:

około 20 lat

Aktywność:

Nocna

Siła jadu:

Silny jad

Środowisko życia:

Naziemny

Temperatura °C:

W dzień 27-30°C, w nocy 24-26°C

Wilgotność %:

60-70%

Typ terrarium:

Stepowe

Wielkość terrarium:

25x25x30cm

Temperament:

Agresywny

Szybkość ruchu:

Szybki

Uwagi:

Gatunek bardzo agresywny, zdenerwowany przeważnie atakuje. Dysponuje dość dużą siłą jadu. Polecany dla zaawansowanych terrarystów

Opis:

Ceratogyrus marshalli

Polecany dla:

Początkujący

Ceratogyrus marshalli (Pocock, 1897)

Nazwa
Ceratogyrus marshalli lub w języku angielskim: The Straight Horned Baboon. Jego synonim to Ceratogyrus cornuatus, jednak nazwa ta jest nieaktualna od 2001 roku (wg N. Platnicka).


Informacje ogólne:
Samica dorasta do około 6cm (długość ciała), samiec nieznacznie mniejszy i smuklejszy, osi±ga około 5-5,5cm długości ciała. W ubarwieniu dominuje kolor szary. Odwłok pajaka jest barwy popielatej, która pokrywaja cętki barwy jasnobrązowej i czarnej. Karapaks na środku posiada bardzo charakterystyczna, okragła, czarn± łatkę (tzw. róg), od której promieniście odchodza na przemian czarne i szare pasma. Odnóża masywne. Uda czarne lub ciemnoszare, dalsze człony odnózy już jaśniejsze. Jak u innych Ceratogyrusów, u C. marshalli występuje wokół oczu charakterystyczne czarne znamię w kształcie litery "U". Jest to ptasznik długowieczny, a samica nierzadko żyje 15-20 lat. Samce padają najczęściej w przeciągu roku od ostatniej wylinki. Charakteryzuje się dość szybkim tempem wzrostu i dojrzewania.

Występowanie w naturze:
Gatunek ten występuje w Mozambiku i jego okolicach, gdzie zamieszkuje suche lasy i sawanny. Kopie kryjówki, w których w dzień ukrywa się przed gorącem. Cechuje go aktywność nocna i na zewnątrz norki wychodzi praktycznie tylko po to, by polować.

Charakterystyka:
Gatunek dość agresywny, zdenerwowany może zaatakować. Dysponuje dość dużą siłą jadu. Według badań, współczynnik LD50 dla tego gatunku wynosi 0,1mg/kg. Śmierć u badanych gryzoni występowała na skutek paraliżu mięśni oddechowych. W przypadku podawania mniejszych dawek, obserwowano dość powrót zwierząt do zdrowia. U człowieka po ukąszeniu występuje silny, promieniujący ból. W porażnych przypadkach może dojść do zawrotów głowy, podwyższenia temperatury lub wymiotów. Nie wyczesuje włosków parzących z odwłoka, co jest istotną informacją dla alergików.

Dymorfizm płciowy i rozmnażanie:

Widoczny u dojrzałych osobników. Samce zwykle smuklejsze, posiadają ciemniejsze ubarwienie od samic. Na przednich odnóżach występują haczyki służące przytrzymywaniu samicy podczas kopulacji oraz bulbusy na nogogłaszczkach. Rozmnażanie może być trudne ze względu na niewielką ilość osobników dostępnych w handlu. Najchętniej kopulują 3-4-letnie samice, które przed parzeniem obficie karmimy. Rzadko wówczas przejawiają agresję w stosunku do partnera. Jeżeli parzenie zakończyło się pomyślnie, samica składa kokon po 1-1,5 miesiąca, w którym znajduje się około 150 jajeczek. Nimfy wykluwają się po około 20 dniach.

 

Andrzej Prokop

Modyfikacja 2017-05-17 00:10 Nook