Terrarystyka Terrarium - zajrzyj na aktualne, codziennie odwiedzane forum dyskusyjne!




Aphonopelma aberrans
Aphonopelma aberrans
Avicularia laeta
Avicularia laeta
Pterinochilus murinus
Pterinochilus murinus
Aphonopelma texense
Aphonopelma texense
Pelinobius muticus
Pelinobius muticus

Nhandu carapoensis

UWAGA KATALOG W BUDOWIE! INFORMACJE ZAWARTE W TABELACH MOGĄ BYĆ JESZCZE NIE POPRAWNE. ZDJĘCIA SĄ AKTUALNE.!!!!!!
Odkrywca: Lucas Rok: 1981 Nie wymaga rejestracji
Pozostałe [10] Ischnothele caudata Lycosa tarantula - tarantula włoska Argiope bruennichi - tygrzyk paskowany Ancylometes rufus Heteropoda venatoria Phidippus regius Heteropoda davidbowie Linothele megatheloides Linothele fallax Cupiennius salei

Nazwa łacińska:

Nhandu carapoensis

Nazwa czeska:

Sklípkan carapský

Nazwa angielska:

Brazilian Red Bird Eater

Synonimy:

-

Występowanie:

Brazylia i Paragwaj

Wygląd:

Ptasznik nie mal że w całości czarengo koloru. Na odnóżach i odwłoku występują bardzo gęste i długie włosy o czerwonej barwie

Odmiany barwne:

Brak informacji na ten temat.

Biotop:

Wilgotne lasy tropikalne

Wielkość samca:

5-5,5cm

Wielkość samicy:

6cm

Długość życia:

16-18 lat

Aktywność:

Nocna

Siła jadu:

Słaby jad (porównywalny z jadem pszczoły)

Środowisko życia:

Naziemny

Temperatura °C:

27-29st

Wilgotność %:

70-80%

Typ terrarium:

Tropikalne

Hodowla grupowa:

Nie wskazana

Wielkość terrarium:

25x35x25cm

Temperament:

Temperament trudny do określenia (cecha osobnicza)

Szybkość ruchu:

Powolny

Włoski parzące:

Typ III

Rozmnażanie:

Ze względu na trudny dostęp do samców, gatunek ten jest rzadko rozmnażany w hodowlach. Proces pielęgnacji kokonu jak i kopulacja prawdopodobnie wygląda podobnie, jak u innych przedstawicieli rodzaju.

Liczba jaj:

600-800

Uwagi:

Gatunek ten w ostatnim czasie stał się rzadkością w hodowli. Jeśli chodzi o hodowle, nie sprawia ona problemów nawet początkującym hodowcom. Mimo tego ze dorosłe osobniki bywają agresywne, każdy odpowiedzialny hodowca nie powinien mieć z nimi żadnego problemu.

Opis:

Nhandu carapoensis
Modyfikacja 2012-08-07 07:42 Tomasz Bryś